Pihenőpark létesül és megújulnak a város zöld felületei.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 831 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a TOP-6.3.2-15-HM1-2016-00001 azonosítószámú „Zöld Hódmezővásárhely környezettudatos közterület megújítás Hódmezővásárhelyen” című pályázatát, melynek keretében Hódmezővásárhelyen a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola helyén egy pihenőpark létesítése a cél, valamint a projektből megújításra kerül az Európa Park sportpályája és egyes zöld felületei.

A terveket lakossági fórum keretén belül ismertette hétfőn Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere és Lázár Mária, projektmenedzser.

Az úgynevezett Zöld Hódmezővásárhely projekt célja, hogy a város zöld felületei megújuljanak, illetve a volt Kossuth iskola területén egy betontömb helyett parkosított részt alakítsanak ki. Azzal, hogy a Hódtóban létrehoznak egy pihenőparkot, illetve megújul az Európa Park zöld felülete is, Hódmezővásárhelyen kiépülhet egy „zöld folyosó”, amelyben még benne van a Népkert, illetve akár a Hősök tere is. Az önkormányzat a Kossuth lebontása után megkérdezte a hódmezővásárhelyieket, s a többség egy tóval kibővített lakóparkot képzelt el az oktatási intézmény területén – mondta megnyitójában az alpolgármester.

Az Európai Unió által 100%-os intenzitású projekt összköltsége bruttó 831 millió forint, amelyhez saját erő bevonása nem szükséges – kezdte ismertetőjét Lázár Mária. A projektmenedzser elmondta, hogy jelenleg a kivitelezésre irányuló közbeszerzés van folyamatban. A terület hasznosításánál figyelembe vették, hogy az kiszűrje majd a 47. számú főúton átvonuló forgalom zaját és a közeli bevásárlóközpontoktól is kicsit el akarták határolni a területet, de mégsem bezárva azt.  A víz témára hangolt gyerek játszótér mellett lesz egy fitness tér, amellyel saját súlyos edzéseket lehet majd gyakorolni. Ezek a funkcionális részek a park dombjai közé lesznek elhelyezve. A szabadtéri bútorok minőségére is fokozottan odafigyelnek, akárcsak a közbiztonságra, ugyanis kamerarendszer is lesz a területen. A parkban lépcsőzetes, illetve teraszos kialakítások tervezettek, melyek elvezetik a látogatót a tóig, amin két híd is keresztül fut.

Az Európa Parknál is elkészültek már a kiviteli tervek, melyek alapján megújul a sportpálya kerítése, illetve pótolják a hiányzó elemeket is, valamint új festést is kap a kerítés. A sportpálya aszfaltburkolata és a zöld terület egyes részei is megújulnak, valamint az Árvíz utcáról levezető gyalogút is új térkő burkolatot fog kapni. Ha minden a tervek szerint halad és jövő év elején át tudják adni a kivitelezőnek a munkaterületet, a párhuzamos munkavégzést követően 2018. év végére elkészülhet a pihenőpark és az Európa Park sportpályája is.

További információ kérhető:

Lázár Mára (projektmenedzser)
62/530-165
lazarm ‘kukac’ hodmezovasarhely.hu