Hódmezővásárhelyen a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola helyén egy pihenőpark fog létesülni, illetve egy pályázatnak köszönhetően az Európa Park zöldfelülete is megújulhat. A terveket lakossági fórum keretén belül ismertette hétfőn Hegedűs Zoltán alpolgármester és Lázár Mária projektmenedzser.

Az ún. Zöld Hódmezővásárhely projekt célja, hogy a város zöld felületei megújuljanak, illetve ez konkrétan a volt Kossuth területén azt jelenti, hogy egy betontömb helyett parkosított rész kialakítanak ki. Azzal, hogy a Hódtóban létrehoznak egy pihenőparkot, illetve megújul az Európa Park zöldfelülete is, Hódmezővásárhelyen kiépülhet egy „zöld folyosó”, amiben még benne van a Népkerti, illetve akár a Hősök tere is – tudtuk meg Hegedűs Zoltán alpolgármestertől.

A projekt összköltsége 831 millió forint, amit az Európai Unió finanszíroz, mindezt száz százalékos támogatással, vagyis nem kell hozzá önkormányzat, lakossági önerőt beleadni – ismertette a lakossági fórumon Lázár Mária projektmenedzser.

A volt Kossuth hasznosításának nyertes terve

Közpark kialakítása a volt Kossuth Iskola helyén

Még 2015-ben, a Kossuth lebontása után megkérdezte az önkormányzat a hódmezővásárhelyieket, mi épüljön az iskola helyén. A többség egy tóval kibővített pihenőparkot képzelt el az oktatási intézmény területén. Tavaly a közgyűlés elé három tervezet, elképzelés került, amelyből aztán a képviselők kiválasztottak egyet.

Jelenleg pedig már a kivitelezésre irányuló közbeszerzés van folyamatban. A terület hasznosításánál nagyon sok szempontot kellett figyelembe venni. Ilyen volt például az, hogyan szűrjék ki a 47-esen átvonuló forgalom zaját, illetve a közeli bevásárlóközpontoktól is egy kicsit el akarták határolni a területet, mégsem bezárva a parkot. A területen rengeteg növény lesz majd elhelyezve, törekedtek arra, hogy őshonos fajták legyenek, és ökológiailag önműködő legyen.

Épület, fitnesz- és játszótér a pihenő parkban

A gyerekeknek lesz játszótér, mely víz témára fog épülni. Találnak majd a látogatók egy fitnesz teret, amellyel a saját súlyos edzést lehet majd gyakorolni. Ezek a funkcionális részek a park dombjai közé lesznek elhelyezve. A szabadtéri bútorok minőségére fokozottan odafigyelnek, továbbá a közbiztonságra is, ugyanis kamerarendszer is lesz a területen. A parkban lépcsőzetes, illetve teraszos kialakítások lesznek megfigyelhetők, amelyek elvezetik a látogatót a tóig, amin két híd is keresztül fut.

Az Európa Park sportpályájának és zöldfelületének megújítása

Ebben az esetben is már elkészültek a kiviteli tervek, amely szerint megújul a sportpálya kerítése, illetve pótolják a hiányzó elemeket is, valamint új festést is kap a kerítés. Az aszfaltburkolata is megújul a sportpályának, illetve a zöld részei is megújulnak ennek a területnek. Valamint az Árvíz utcáról levezető gyalogút is új térkő burkolatot kap.

Megújul az Európa Park sportpályája is

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő év elején át tudják adni a kivitelezőnek a munkaterületet, és egy párhuzamos munkavégzést követően 2018 végére elkészülhet mind a pihenőpark, mind pedig az Európa Park sportpályája.

ÉR.

Forrás: promenad.hu