Hétfőn tartották a „Zöld Hódmezővásárhely – környezettudatos közterület megújítás Hódmezővásárhelyen” című TOP-6.3.2-15-HM1-2016-00001. azonosító számú projektet megnyitó rendezvényét a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola helyénél. A rendezvényen beszédet mondott dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, valamint a technikai részletekről Kérdő Szabolcs projektmenedzser számolt be, a kivitelező System Service Kft, képviseletében.

 

Folynak a munkálatok a Kaszap és Hódtó utca sarkánál lévő területen, ahol korábban Hódmezővásárhely egyik patinás szakközépiskolája állt. A projektben foglalt tervek szerint egy szabadidő parkot hoznak létre a területen, amely változatos szabadidős tevékenységekhez, kültéri mozgásformák űzéséhez fog lehetőséget biztosítani.

A projektnyitó rendezvény a Rádió 7 szervezésében valósult meg. Boros Ilona és Arany Edina fogadták a vendégeket, Dudás Róbert és Fazekas Gábor biztosították a technikai hátteret, valamint Szabó Viktor, a Rádió 7 műsorvezetője moderálta az eseményt.

(Fazekas Gábor, Dudás Róbert, Szabó Viktor, Boros Ilona és Arany Edina)

Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a város lakói jól döntöttek, amikor megszavazták, hogy egy pihenőpark épüljön a területen.

„Elképzelhető, hogy egy koncert megtartására is alkalmas helyszín lenne a pihenőpark, de baráti társaságok, családok kijöhetnek ide és pihenhetnek. Az ide ültetett fák reméljük, hogy megnőnek és egy árnyas park lesz itt” – fogalmazott Márki-Zay Péter.

A polgármester a Rádió 7-nek adott interjújában kifejtette, hogy külön vezérelhető közvilágítás és kamerarendszer lesz elhelyezve a területen, hogy az elkészült pihenőparkban a lehető legnagyobb biztonságban sétálhassanak, beszélgethessenek a látogatók. Hozzátette: a ligetnek nyitvatartási ideje lesz és kerítéssel lesz körbekerítve.

Kérdő Szabolcs projektmenedzser, a kivitelező System Service Kft. képviselője a munkálatokkal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy két helyszínen valósul meg a Zöld Hódmezővásárhely program: a Hódtóban és az Európa Parkban, ahol a focipályát és egy járdát fognak felújítani.

„A Hódtói helyszínen öt főrészre bontható a kivitelezés: a fogadótér, a tó, a zöldterületek és sétányok, a játszótér és fitnesz elemek, majd a büfé és a mosdó. A fogadótér a Hódtó utcától a tóig tart, melyre műkő és fa ülőfelületű elemek lesznek elhelyezve. A teraszok vezetnek le a tóhoz. Jelenleg azt láthatjuk, hogy a meder elkészült és a közel 2600 négyzetméteres vízfelületen két híd ível át. A tó vizét a Hódtói csatornából lehet feltölteni, a napi párolgásra, pedig egy 50 métere fúrt kút ad lehetőséget, mely a csepegtető rendszert is fent fogja tartani” – tájékoztatott Kérdő Szabolcs.

A beszédeket követően a polgármester és a projektmenedzser közösen helyezték földbe azt az időkapszulát, melybe többek közt elhelyezték a volt Kossuth Zsuzsanna Gimnázium eredeti tervrajzának másolatát, az iskoláról készül fényképet, a sajtóban megjelenő cikkekből egy-egy példányt és sok más érdekességet, hogy a jövő nemzedékei lássák majd, mi volt a Hódtó és Kaszap utca sarkánál található liget helyén évekkel korábban.

Az időkapszula földbehelyezése után lehetőség volt bejárni a park egy kis területét, ahol éppen nem zajlott építkezés. A projekt készültségi állapotát mutatja, hogy a hidak már a tómeder felett összekötik a két partot.

A liget helyén jelenleg még nagyban zajlik az építkezés, azonban Hódmezővásárhely felső tagozatos általános iskolásainak segítségével mindenki kaphatott egy kis betekintést, hogy a gyermekek szerint milyen lesz a pihenőpark, ha elkészül. A projekttel kapcsolatban kiírt rajzpályázatra 59 darab pályamunka érkezett be. A résztvevők mindannyian nyertesek, hiszen az önkormányzattól egy-egy pendriveot kapnak. A projektnyitón résztvevők szavazatai alapján díjazott első három alkotás büszke tulajdonosai pedig egy pasztellkréta szettet vehet majd át.

3. helyezett: Tóth Bettina – Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola – 5/a osztály

2. helyezett: Fejes Dominika – Szent József Katolikus Általános Iskola 8/b osztály

1. helyezett: Miklósfalvi Luca – Szent József Katolikus Általános Iskola 4/a osztály

Forrás: radio7.hu